Köp rätt!

Att köpa en eldstad för inomhusbruk är en stor investering. Därför bör du först analysera dina uppvärmningsbehov. Om du köper en eldstad som passar dina behov minskar risken för att du ska orsaka en brand genom att elda fel.

Analysera ditt behov
Det viktigaste du bör göra är att ställa dig frågan vad du ska använda eldstaden till. – Vilket behov har jag av en eldstad? Ska jag bara elda för att det är mysigt eller ska eldstaden värma upp bostaden?

Värma upp bostaden
Vill du värma upp hela ditt hus ska du köpa någon form av värmepanna. Den fördelar ut värmen som bildas till husets alla delar, oftast genom ett vattenburet system. En värmepanna tål generellt mer eldning än en braskamin eller öppen spis.

Myseldning
En braskamin är inte avsedd för att värma upp ett helt hus utan ska skapa en varm och trevlig atmosfär i det rum den är placerad i. Att använda en braskamin till att värma upp en större del av ett hus är förknippat med stor brandrisk. En braskamin är oftast inte är dimensionerad för en sådan användning. Den kan eventuellt bidra med lite stödvärme till husets ordinarie värmesystem.

När du har bestämt dig
När du väl har landat i vilket behov av uppvärmning du har är det dags att ta kontakt med en återförsäljare. Diskutera dina behov med återförsäljaren som då kan föreslå en eller flera lämpliga eldstäder som passar just dig. I samband med köpet informerar återförsäljaren dig om eldstadens möjligheter och begränsningar.